Se zájmem sledujeme novinky ve školním stravování a snažíme se pro naše strávníky připravovat pokrmy v souladu s požadavky zdravé výživy. Využili jsme proto možnosti a zapojili se do „vaření s Podravkou“.
V pátek 6. 10. připravíme pod vedením mistra kuchaře poněkud netradiční obědové menu:
– Polévku mrkvový krém s koriandrem,
– jako první hlavní jídlo špagety s ragú z červené čočky sypané sýrem,
– jako druhé hlavní jídlo halušky se špenátem a kousky kuřecího masa,
– jako dezert čokoládový zákusek z quinoy se šlehaným tvarohem a višňovou marmeládou.
Zaujal nás výběr použitých surovin, také to, že výsledné pokrmy budou zajímavé i na pohled. Vzhledem k tomu, že se zvyšuje procento dětí, které mají různá výživová omezení, hledáme cesty, jak vařit šetrně i k jejich zdraví. Např. quinoa je přirozeně bezlepková surovina, červená čočka nezpůsobuje známé zažívací obtíže, kvůli kterým někteří lidé nejedí luštěniny.
Doufáme, že dětem i dospělým bude chutnat. Strávníci budou moci svůj názor vyjádřit v hlasování. Pokud jste zvědaví, jak jsme dopadli, sledujte dále školní stránky.
Kolektiv kuchařek školní jídelny