Den kostela pro čtvrťáky

Starší žáci navštěvující výuku náboženství si pro čtvrťáky připravili prohlídku kostela sv. Petra a Pavla v Želechovicích.

Děti si nejdříve prohlédly interiér kostela, zastavily se u důležitých předmětů a míst (zpovědnice, svatostánek, oltář…), pan farář je pozval i do sakristie, kde si mohly prohlédnout bohoslužebné oblečení a nádoby (konvičky, kalich, monstrance), více se věnovaly malířské výzdobě kostela. Velký zájem vzbudila možnost posedět ve zpovědnici a zkusit, jak moc je v ní vidět a slyšet. Pozornost dětí prověřil závěrečný kvíz o ceny.
Program byl koncipován tak, aby žáci co nejvíce spojovali poznatky z hodin vlastivědy s tím, co je obklopovalo. Bylo poznat, že sami měli radost, na kolik zvídavých otázek znali správné odpovědi, jak se jim teoretické poznatky skutečně propojily s konkrétním místem v obci. Co nevěděli, pohotově doplnili provázející spolužáci nebo otec Martin. 
Evropská kultura vyrůstá z křesťanství – nebo je nějakým způsobem reflektuje. Seznamování se s prostředím a myšlenkami víry pomáhá dětem pochopit kulturní symboliku, minulé i současné umění a jistě vede také k větší toleranci. Pro žáky, kteří program připravili a moderovali, to znamenalo více se seznámit s chrámem ve své obci, jeho historií a uměleckou hodnotou, pokusit se formulovat věci, které třeba už sami považovali za jasné, trpělivě komunikovat s mladšími dětmi. 
Děkujeme otci Martinu Mališkovi za to, že se dětem věnoval a celou myšlenku podpořil, přátelům z knihkupectví Veni a redakce časopisu Nezbeda, kteří věnovali drobné dárky.
 
Za realizační tým: David, Silvie, Tánička, Lukáš, Vojta a Jana Hrubá