Nedílnou součástí zázemí naší základní školy je školní jídelna. Slouží nejen žákům a pedagogům ZŠ, ale také dětem a pedagogům z mateřské školy či správním a cizím strávníkům. Vaříme pro strávníky bez zdravotního omezení. V poslední době jsme se mohli těšit z mnoha novinek – vloni se děti učily objednávat si obědy přes terminál, od letošního školního roku přibyde strávníků, nově pomůže jídlo připravovat konvektomat.
Trochu statistických údajů:
- 4 stávající paní kuchařky posílí od září 2018 – 2 kuchařky z příchozí mateřské školy,
- vaříme pro žáky a zaměstnance školy, mateřskou školu ze Zlína (tam se jim obědy dováží) i MŠ přestěhovanou z Lužkovic (ve školce se jídlo pouze vydává, vaříme vše v jedné kuchyni),
- průměrně připravíme 350 porcí jídla denně,
- žáci 1. stupně mohou využívat objednávání dopoledních svačinek, od letošního školního roku nabídneme tuto možnost i pro žáky 2. stupně
- dbáme o zařazování nových (či spíše znovu objevených) surovin, jako cizrna, jáhly atd.,
- v rámci plnění spotřebního koše nabízíme ovocné kompoty či zeleninové saláty vlastní výroby, mnohdy využíváme surovin ze školní zahrady,
- nabízíme různé druhy a úpravu ryb a luštěnin,
- v rámci pitného režimu připravujeme čaje (v zimě také bylinkové), šťávy, vodu ochucenou citrusy či bylinami, kysané mléčné výrobky (přírodní i s příchutí) či mléko (či mléčný koktejl),
- dvakrát týdně nabízíme výběr ze dvou jídel, zařazujeme i jídla bezmasá (s bílkovinami rostlinného původu),
- seznamujeme děti s novými chutěmi a kombinacemi, vhodnými pracovními postupy se snažíme snižovat spotřebu olejů,
- poskytujeme praxi žákům pomocných kuchařských oborů, kteří jinak těžce praktické dovednosti získávají – potřebují totiž zvýšený dozor a citlivý přístup (dohlíží na ně mimo jiné paní mistrová, která vystudovala speciální pedagogiku). Díky této praxi jsou i tito mladí lidé zaměstnatelní a odchází od nás s vypěstovanými pracovními a hygienickými návyky.
Velkým novým pomocníkem je konvektomat, který je v naší kuchyni v provozu od července letošního roku. Umožní přípravu zeleniny v páře (zachová si tak barvu, výraznou chuť i vitamíny) či smažení s použitím minimálního množství oleje (např. řízek se jen lehce postříká olejem, ale výsledek je od „poctivého řízku“ k nerozeznání – bonusem je mnohem nižší kalorická hodnota porce). Snažíme se, aby vždy byla k dispozici zelenina (i bez úpravy – např. plátky kedluben), výběr čerstvých salátů v zeleninovém bufetu (žáci přebírají odpovědnost za svůj výběr, popř. velikost porce) či kompot (využíváme úrody jablek ze školní zahrady). Na mnoho surovin a úprav už si děti zvykly (například se pomalu ale jistě zvyšuje spotřeba kysaných mléčných výrobků), někdy je ale osvěta spojena s nedůvěrou strávníků (zvláště co se týká surovin jako bulgur, hlíva ústřičná, kuskus, zeleninová obloha na svačinkách). Snažíme se, aby si každý u nás vybral a pochutnal, aby si hladovci přišli přidat a aby se jídlo zbytečně vyhazovalo. Bereme ohled také na to, že se mění životní styl dětí – je třeba snižovat kalorické hodnoty jídla, protože děti už nemají tolik pohybu jako dříve. Aby bylo jídlo chutnější, používáme směsi koření (samozřejmě bez umělých ochucovadel, např. glutamanu) a čerstvé bylinky. Samozřejmostí je drobný přídavek, pokud dětem porce nestačí, vlídný přístup a snaha o to, aby děti do jídelny chodily s radostí a vštípily si zásady společného stravování a hygienické návyky (umývání rukou, úklid použitého nádobí atd.). Rodičům nabízíme mj. také ochutnávku menu – tzv. degustační porce.
Přijďte ochutnat jídlo, které konzumují vaše děti a udělejte si vlastní názor!